Object Lesson: Grenfell

Updated: Jan 26

Architect : Zain Al-Sharaf Wahbeh

Year: 2019 Location: Waynflete Square, London

Following the catastrophic Grenfell Tower fire on June 14 2017, an extensive range of technical and public welfare discussions have surfaced throughout the architectural practice. The first phase of the public inquiry entailed a meticulous inspection of images and technical reports that were compiled before and after the incident. These harrowing accounts revealed duplicitous measures to retrofit Grenfell Tower in 2014 with combustible material. This self-serving decision had ultimately cost the lives of more than 70 residents.


By closely examining the morphological and material mishaps in Grenfell Tower’s cladding, this residential project devises an alternative surface morphology to delay the concurrent propagation of flame. A dynamic aggregation of mixed tenured housing units makes use of this endeavour. Within a single cluster is a staggered hierarchy of one and two bedroom apartments and three bedroom duplexes. While the project addresses some of the most pressing concerns regarding fire safety, it simultaneously commits to providing a more diverse set of housing typologies to varied family sizes and incomes.

@designs.by.zain

PROJECT GALLERY



NEW

MOST VISITED